Οι Σαρακηνοί έκαναν καταστρεπτικές επιδρομές στην Προβηγκία και στην Ιταλία, κυρίευσαν την Σικελία κι έτσι απόχτησαν σημαντική βάση για τις εξορμήσεις τους. Επιτέθηκαν στην Ρώμη κι εγκαταστάθηκαν στα φρούρια της Ν. Ιταλίας. Από την Προβηγκία προχώρησαν στο εσωτερικό της Γαλλίας.
Οι επιδρομές των Σκανδιναβών ή Νορμανδών είχαν όμως σημαντικότερα και μονιμότερα αποτελέσματα. Επί έναν αιώνα από το 810 έκαναν επιδρομές στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Β. Αφρική, λεηλάτησαν το Βέλγιο, την Ιταλία, την Β. Γερμανία.
Οι επιδρομές αυτές επέφεραν μεγάλη αναρχία στη Ρώμη. Κυριάρχησαν παροδικά διάφορες οικογένειες, οι οποίες για 60 χρόνια ανέβαζαν και κατέβαζαν τους πάπες από τον θρόνο. Σημαντική οικογένεια ήταν αυτή του στρατηγού Θεοφυλάκτου τον οποίο στις αποφάσεις του επηρέαζαν βαθιά η σύζυγός του Θεοδώρα και οι θυγατέρες του Μαρότσια και Θεοδώρα που ανέβαζαν στον παικό θρόνο τους εραστές τους.
Ο πάπας Ιωάννης Ι΄ (914-928) ήταν εραστής της μητέρας Θεοδώρας.
Στην φατρία αυτή επικράτησε η Μαρότσια και οι δύο γιοι της Αλμπέριχος και Ιωάννης. Ο Ιωάννης επαναστάτησε εναντίον της μητέρας του και τη φυλάκισε, κυριάρχησε στην Ρώμη. Ο Αλμπέριχος ήταν ικανός κυβερνήτης, διόριζε ως πάπες ανθ΄ρωπους ευγενικής καταγωγής, πέθανε όμως νωρίς σε ηλικία 40 ετών, πριν πεθάνει οι ευγενείς του έδωσαν όρκο ότι θα εκλέξουν ως πάπα τον γιο του Οκταβιανό, παιδί 11 ετών.
Όταν πέθανε ο πάπας Αγαπητός Β΄, ο Οκταβιανός εκλέχτηκε πάπας σε ηλικία 16 ετών και ονομάστηκε Ιωάννης ΙΒ΄. Αυτός συνδύασε την πολιτική με την εκκλησιαστική εξουσία. Η διαφθορά και η ανηθικότητά του περιγράφονται με τα σκοτεινότερα χρώματα. Σύντομα κατέστησε το Λατερανό σε τόπο οργίων. Αυτή η εποχή ονομάστηκε αργότερα «πορνοκρατία». Μάλιστα για εκείνη την εποχή αναφέρεται ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο στον παπικό θρόνο ανέβηκε η πάπισσα Ιωάννα, κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται ιστορικά.