Οι Πορτογάλοι που ανακάλυψαν τον θαλάσσιο δρόμο προς την Ανατολή, διέδωσαν τον χριστιανισμό στη Ν. Αφρική. Στα μέσα του Ιστ΄ αιώνα έφτασαν Ιησουίτες μοναχοί και κατόπιν Φραγκισκανοί. Στα μέσα Ιζ΄ αιώνα ήρθαν οι Προτεστάντες Ολλανδοί ιεραπόστολοι. Δυστυχώς όμως παραμονή εκεί των Ευρωπαίων αμαυρώθηκε από το δουλεμπόριο των μαύρων τους οποίους πουλούσαν στην Αμερική.
Στις Ινδίες, ο πορτογάλος Φραγκίσκος Ξαβιέ (1552) για 12 χρόνια δίδαξε τον χριστιανισμό και έφτασε ως την Ιαπωνία. Λέγουν πολλοί ότι το 1582 υπήρχαν εκεί 200 εκκλησίες και 150.000 χριστιανοί. Όμως την ίδια χρονιά άρχισε διωγμός κατά των χριστιανών, ο οποίος κορυφώθηκε το 1596. Οι διωγμοί ξανάρχισαν τι ιζ΄ αιώνα και οι χριστιανοί (όσοι απέμειναν) βρήκαν καταφύγιο στα βουνά του Ναγκασάκι. Στα μέσα του Ιθ΄ αιώνα όταν ηρέμησαν τα πράγματα, κατέβηκαν αυτοί από του βουνά προκαλώντας έκπληξη στους πάντες που κράτησαν την πίστη τους τόσα χρόνια.
Στην Κίνα ιδρύθηκε το 1576 επισκοπή στο Μακάο. Το ιη΄ αιώνα οι χριστιανοί στην Κίνα υπολογίζονταν σε 300.000.
Τον ιζ΄ αιώνα ήρθαν στις Ινδίες Προτεστάντες Ολλανδοί, Βρετανοίκαι Δανοί χωρίς όμως επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την κεντρική Αμερική, ο πρτογάλος Γκαμπράλ , την Βραζιλία το 1500 και το 1522 ο Μαγγελάνος έκανε τον πρώτο περίπλου της γης.
Είναι γνωστό ότι ο Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του πήρε μαζί του δώδεκα ιεραποστόλους.
Όμως οι Ευρωπαίοι φέρθηκαν με σκληρότητα στους ντόπιους ιθαγενείς. Τους έβαζαν να εργάζονται απάνθρωπα σαν ζώα μαζί με τους μαύρους που έφερναν από την Αμερική. Κατέστρεψαν με βαρβαρότητα τον πολιτισμό των Ίνκας και των Αζτέκων.
Παρόλα αυτά η διάδοση του χριστιανισμού στις νέες χώρες γίνονταν με μαεγάλη ταχύτητα. Μόνο οι Φραγκισκανοί βάπτιζαν 14.000 ιθαγενείς την ημέρα.
Στις σημερινές Η.Π.Α εγκαταστάθηκαν από νωρίς Προτεστάντες. Οι άποικοι στην περιοχή αυτή έφεραν από την Ευρώπη ετερογενή στοιχεία του χριστιανισμού κι έτσι δημιουργήθηκε ένα θρησκευτικό μωσαϊκό. Η Αγγλικανική ομολογία έγινε επίσημη ομολογία στη Βιρτζίνια, στο Μαιρυλαντ και στην Καρολίνα, ενώ οι Πουριτανοί και άλλες παραφυάδες έγιναν σε άλλες πολιτείες επίσημη ομολογία.
Το 1791 το Κογκρέσσο διακήρυξε ότι δεν θα ψηφίσει κανένα νόμο για επίσημες ομολογίες κι έτσι η θρησκευτική ελευθερία καθιερώθηκε στις Η.Π.Α.
Οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούσαν το 3% το 1830, ενώ μετά τον εμφύλιο πόλεμο έφτασαν να είναι η μεγαλύτερη ομολογία. Οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν έιχαν δικό τους επίσκοπο ως το 1790. Ο πάπας Πίος τελικά αναγνώρισε σ’ αυτούς την ίδια εκκλησιαστική αυτονομία όπως στις εκκλησίες των ευρωπαϊκών χωρών κι έτσι σιγά-σιγά αποτέλεσαν την πιο πολυάριθμη ομολογία στις Η.Π.Α.
Στην Λατινική Αμερική οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι 18.000.000, οι Προτεστάντες 4.000.000 και οι οπαδοί ντόπιων θρησκευμάτων 4-5 εκ. Το 1955 ιδρύθηκε η Λατινοαμερικανική Σύνοδος.