ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ Γ΄ ΑΙΩΝΑ

2020-06-22 17:49

Ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Αραβία από τον β΄αιώνα από την Δαμασκό και την Αντιόχεια.

Η Β. Συρία εξακολούθησε να είναι κέντρο για τη διάδοση του χριστιανισμού με τη μεγάλη πόλη Αντιόχεια.  Αλλά και στην Ανατολική Συρία η Έδεσσα (σημερινή Ούρφα) ήταν κέντρο διάδοσης του χριστιανισμού.

Ο χριστιανισμός είδαμε ότι είχε διαδοθεί ήδη στην Αλεξάνδρεια και στην Β. Αφρική, επίσης στη Β. Μεσοποταμία και στα Ανατολικά του Ευφράτη , όπου αναφέρονται 17 επισκοπές.  Διάδοση του Χριστιανισμού έχουμε στην Περσία και στην Παρθία.

Ταχύτερη πρόοδο έκανε ο χριστιανισμός στη Μ. Ασία όπου από τον Β΄αιώνα  οι χριστιανοί ήταν πολυάριθμοι.

Στον πόντο εργάστηκε ιεραποστολικά ο άγιος Γρηγόριος ο Θυματουργός. Όταν πέθανε μας λέει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης ότι άφησε στην Καισάρεια μόνο 17 ειδωλολάτρες, δηλαδή όσους χριστιανούς βρήκε όταν ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο.  

Για την Ελλάδα δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Την εποχή του Ανδριανού  πληροφορούμαστε για χριστιανούς στη Λάρισα. Γνωστές κοινότητες χριστιανών είναι επίσης αυτές του Αιγαίου και της Κρήτης. Άλλες εκκλησίες ιδρύθηκαν αυτή την εποχή στην Ιλλυρία, Δαλματία, Γαλατία, Ισπανία, Ν. Γερμανία, Β. Ιταλία και Βρετανία.

Εκτός Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Περσία. (Στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο έλαβε μέρος Πέρσης επίσκοπος). Επίσης εκκλησίες είχαμε διασκορπισμένες από την Κασπία θάλασσα μέχρι τα νησιά του Μπαχρέϊν στον Περσικό κόλπο.

Είναι ακόμη γνωστή η εκκλησία της Αρμενίας η οποία εξαρτήθηκε από τον Γρηγόριο Καισαρείας. Ο γιος του Γρηγορίου, Αριστακίς διαδέχθηκε τον πατέρα του ως καθολικός επίσκοπος Αρμενίας και πήρε μέρος στην Α΄Οικ. Σύνοδο. Ο Γρηγόριος αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο της Αρμενικής εθνότητας και η εκκλησία αυτή ονομάστηκε Γρηγοριανή.

Ακόμη, ο χριστιανισμός διαδόθηκε  και στην Γεωργία. Γνωστή εκεί είναι μία χριστιανή αιχμάλωτη η Νουνία, η οποία κήρυξε εκεί και έκανε χριστιανό ακόμη και τον βασιλιά της χώρας.

Λέγεται ακόμη ότι ο Πάνταινος κήρυξε στην Ινδία ο οποίος βρήκε εκεί αναμνήσεις από το κήρυγμα του Βαρθολομαίου. Όμως δεν είναι απολύτως γνωστό για το ποια χώρα ακριβώς είναι αυτή η Ινδία που αναφέρεται από τον Ευσέβιο. Ακόμη, οι απόκρυφες πράξεις του Θωμά γράφουν ότι ο συγκεκριμένος απόστολος κήρυξε στην Ινδία.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode