Ο γιος του Μανουήλ Κομνηνού, Αλέξιος Β΄ (1183-1185) παιδί έντεκα χρονών τον διαδέχτηκε στον θρόνο, έχοντας ως κηδεμόνα τη Γαλλίδα μητέρα του Μαρία από την Αντιόχεια. Ο Ανδρόνικος Κομνηνός (1183-1185) ισχυρίστηκε ότι οι σύμβουλοι του βασιλιά είναι ανίκανοι και πήρε την εξουσία στα χέρια του και σκότωσε τον βασιλιά και τη μητέρα του. Στην αρχή βοήθηκσε τον λαό και ήταν αγαπητός, αλλά αποδείχτηκε φαύλος και διαστραμμένος, ο λαός επαναστάτησε και τον σκόρωσαν. Στην εποχή του οι Νορμανδοί κυρίευσαν την Θεσσαλονίκη και τη λεηλάτησαν. Τα θλιβερά αυτά γεγονότα τα περιγράφει ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης. (14 Αυγούστου 1185)
Ο Ισαάκιος Άγγελος (1185-1195) διαδέχτηκε τον Ανδρόνικο Κομνηνό.
Την εποχή αυτή στην Αίγυπτο παρουσιάστηκε ο Σαλάχ εν Ντιν ο οποίος κυρίευσε την Μεσοποταμία, τη Συρία και το 1187 την Ιερουσαλήμ. Έτσι πάλι αυτές οι χώρες έπεσαν στα χέρια των Μουσουλμάνων.
Ο πάπας εργάστηκε μετά από 38 χρόνια για να διοργανώσει την Γ΄ Σταυροφορία.
Σε αυτήν συνεργάστηκαν ο βασιλιάς της Γερμανίας Φρειδερίκος Βαρβαρόσσας, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Β΄ Αύγουστος και της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Οι δύο τελευταίοι πήγαν στην Ανατολή με νορμανδικά πλοία και δεν πείραξαν τις Βυζαντινές περιοχές. Ο Φρειδερίκος όμως κινήθηκε απειλητικά προς το Βυζάντιο. Ο Ισσαάκιος μη μπορώντας να αντιφράσει αναγκάστηκε με την συμφωνία της Ανδριανουπόλεως να δεχτεί όλες τις απαιτήσεις του (1190). Ο στρατός του διαπέρασε την Μ. Ασία, έφτασε στην Κιλικία, αλλά εκεί ο Φρειδερίκος πνίγηκε σε ένα ποτάμι. Ο γιος του Ερρίκος Στ΄ προχώρησε προς τη Συρία, όχι όμως και προς την Ιερουσαλήμ, την οποία επιχείρησε να καταλάβει ο Ριχάρδος Λεοντόκαρδος χωρίς επιτυχία. Ο ίδιος μάλιστα πέθανε αιφνιδιαστικά στη Σικελία. Κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορίας οι Δυτικοί κατέλαβαν την Κύπρο. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Λεοντόκαρδος την παραχώρησε στον βασιλιά των Ιεροσολύμων Guy de Lusignan (1192).
Απ’ όλα αυτά φάινεται πως η Γ΄ Σταυροφορία δεν είχε πλέον θρησκευτικό προσανατολισμό, αλλά είχε επεκτατική σκοπιμότητα των ηγεμόνων. Οι σταυροφόροι έβλεπαν το Βυζάντιο σαν εχθρό κι έτσι σχεδίαζαν την καταστροφή του.
Ο Αλέξιος Γ΄ Άγγελος (1195-1203), επαναστάτησε, συνέλαβε τον Ισαάκιο, τον εκθρόνισε και τον τύφλωσε. Παράλληλα στην Δύση ο Ερρίκος Στ΄ γιος του Βαρβαρόσσα κληρονόμησε το βασίλειο της Ν. Ιταλίας. Ο Αλέξιος Γ΄ υποχρεώθηκε χωρίς να νικηθεί να πληρώσει φόρο στους Γερμανούς, ενώ το 1198 υποχρεώθηκε και σε δυσμενείς για το Βυζάντιο εμπορικές συμφωνίες με τους Βενετούς.