Η πολιτεία μετά την πτώση της χούντας και της επικράτησης της Δημοκρατίας, στα εκκλησιαστικά ζητήματα με υπεύθυνο τον υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων καθηγητή Π. Χρήστου, επανέφερε τα εκκλησιαστικά ζητήματα στην κανονικότητα, εφαρμόζοντας δύσκολες μεν αλλά αναγκαίες τομές.
Έτσι με την υπαριθμ. 3/1974 Συντακτική Πράξη ανέτρεψε ολότελα το αντικανονικό καθεστώς της περιόδου 1967-1973. (δηλαδή πτώση μητροπολιτών που εκλέχτηκαν την περίοδο 1967-1973)
Στην έκτακτη σύνοδο πήραν μέρος όλοι οι εν ενεργεία επίσκοποι που είχαν εκλεγεί προ της 21ης Απριλίου 1967.
Αυτά όλα βέβαια προκάλεσαν την αντίθεση των αποκλεισθέντων μητροπολιτών της περιόδου εκείνης και της αδελφότητας «Ζωής» στην οποία κατά το πλείστον οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες συνδέονταν.
Στις 12 Ιανουαρίου 1974 στις εκλογές της Ιεραρχίας , μεταξύ των Κοζάνης Διονυσίου, Ιωαννίνων Σεραφείμ και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, εκλέχτηκε με 20 ψήφους ο Ιωαννίνων Σεραφείμ ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. (φωτο)
Τον τέως αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος ήδη είχε παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 1973, η σύνοδος έκρινε επιεικώς χωρίς να τον καθαιρέσει. Δεν καθαιρέθηκε για τον λόγο ότι ο ίδιος ομολόγησε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος της κατακραυγής του λαού . Πολύ ωραία είναι η εισήγηση του Μητροπολίτου Κορινθίας κ. Παντελεήμονος για το συγκεκριμένο θέμα.
Εξέλεξε δε 22 νέους ικανούς μητροπολίτες , ενώ άλλους 13 εξέλεξε η σύνοδος της Ιεραρχίας από το 1975 και έπειτα.