2021-12-06 20:13
Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ μετά την εκλογή του το 1959, αποφάσισε να συγκαλέσει οικουμενική σύνοδο. Έτσι την 17 Μαίου 1959 προσκλήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς να συντάξουν τον κατάλογο των θεμάτων και τον Ιούνιο του 1960.
Την 11 Οκτωβρίου του 1962 ξεκίνησε η σύνοδος της εγασίες της στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στη σύνοδο έλαβαν μέρος 2540 κληρικοί απ΄όλα τα μέρη του κόσμου. Οι εκκλησίες των άλλων ομολογιών κλήθηκαν για πρώτη φορά να στείλουν αντιπροσώπους-παρατηρητές χωρίς όμως να μιλούν ή να ψηφίζουν.
Οι συνεδριάσεις της συνόδου έγιναν σε τέσσερις χρονικές περιόδους: Α) 11 Οκτωβρίου- 8 Δεκεμβρίου 1962, Β) από 29 Σεπτεμβρίου- 8 Δεκεμβρίου 1963, Γ) από 14 Σεπτεμβρίου- 21 Νοεμβρίου 1964 και Δ) από 14 Σεπτεμβρίου- 8 Δεκεμβρίου 1965.
Ο πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ πέθανε τον Ιούλιο του 1963 και τον διαδέχτηκε ο Παύλος Στ΄ ο οποίος αμέσως δήλωσε πως η σύνοδος θα συνεχίσει τις εργασίες της.
Οι αποφάσεις της συνόδου:
- Η σύνοδος εξέδωκε 9 διατάγματα για τα κάτωθι:
- Διατάγματα για το ποιμαντικό αξίωμα των επισκόπων
- Διατάγματα για τοιν οικουμενισμό. Δε ζητεί πλέον μια απλή επιστροφή των αποχωρισμένων αδελφών, αλλά συζητά το θέμα της συμμετοχής τους στις θρησκευτικές ακολουθίες των χριστιανών άλλων ομολογιών, η εγκυρότητα των γάμων που τελέστηκαν από ιερείς άλλων ομολογιών και ο τρόπος διεξαγωγής του διαλόγου με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες.
- Διατάγματαγια τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες. Σ’ αυτά εκφράζεται ο σεβασμός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας προς τις παραδόσεις των Ανατολικών. Οι Ανατολικοί έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να φυλάγουν τη δική τους πειθαρχία, τις παραδόσεις και την ιεραρχία τους. Οι Ρωμαιοκαθολικοί λαϊκοί μπορούν να μετέχουν στα μυστήρια που τελούνται από μη Ρωμαιοκαθολικούς ιερωμένους, οι οποίοι έχουν έγκυρη ιερωσύνη, όταν χρειάζεται ή όταν δεν μπορούν να βρούν δικό τους ιερέα.
- Διάταγμα για την ιερωσύνη και τη ζωή των ιερέων.
- Διάταγμα για την εκπαίδευση των ιερέων
- Διάταγμα για την ανανέωση της μοναστικής ζωής
- Διάταγμα για την ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας
- Διάταγμα για την αποστολικότητα των λαϊκών
- Διάταγμα για τα μέσα επικοινωνίας στο οποίο εξετάζεται η χρήση τους για τη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας.
Κατόπιν η σύνοδος διακήρυξε:
- Την θρησκευτική ελευθερία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται και να ευνοούν τη θρησκευτική ζωή των πολιτών, χωρίς να καθορίζουν τις θρησκευτικές τους ιδέες.
- Την στάση της Εκκλησίας απέναντι στις άλλες θρησκείες. Δέχεται την κοινή κληρονομιά Χριστιανών και Ιουδαίων, απορρίπτει τη συλλογική ευθύνη του ιουδαϊκού λαού για τη σταύρωση του Χριστού καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό. Η εκκλησία δεν απορρίπτει ότι είναι άγιο και καλό στους μη χριστιανούς και εκτιμάει τον Μωαμεθανισμό.
- Για την χριστιανική παιδεία και ιδιαίτερα για τον ρόλο της οικογένειας.
Ο πάπας Παύλος Στ΄, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της συνόδου, εισήγαγε αλλαγές στην εκκλησία. Εκσυγχρόνισε τη λειτουργία που τώρα λέγεται στις σύγχρονες γλώσσες, εγκαταλείποντας τα Λατινικά. Κατάργησε τον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων, περιόρισε την επιδεικτικότητα του Βατικανού και αύξησε τον αριθμό των καρδιναλίων. Στις γυναίκες έδωσε νέους ρόλους στην εκκλησιαστική διακονία.
Ο πάπας Παύλος Στ΄ πέθανε στις 6 Αυγούστου 1978 και τον διαδέχτηκε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄, ο οποίος πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις 16 Οκτωβρίου ανέβηκε στον θρόνο ο Κάρολ Βοτύλα, καρδινάλιος της Κρακοβίας Πολωνός και πρώτος μη Ιταλός πάπας ύστερα από 4 αιώνες.