Ρουθ.

2012-11-21 15:11

Ρουθ
          Το βιβλίο της Ρουθ παρεμβάλλεται μεταξύ των Κριτών και των Βασιλειών στην Παλαιά Διαθήκη. Περιγράφει ένα ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ της Ρουθ και του Βοόζ. Ο σκοπός του βιβλίου είναι ιστορικός και διδακτικός. Η Ρουθ υπήρξε πρόγονος του Δαυίδ καταγόμενη  όχι από τη φυλή των Ισραηλιτών αλλά από τους Μωαβίτες. Η Ρουθ αποτελεί σύμβολο της εισδοχής των εξ’ εθνών χριστιανών στην Εκκλησία του Χριστού. Μας διδάσκει επίσης την αρετή της υπακοής και τις ευλογίες που έχει η εξάσκησή της.
                Ο συγγραφέας του βιβλίου κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Σαμουήλ.
           Η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής: Μία γυναίκα ονόματι Νωεμίν  καταγόμενη από την Βηθλεέμ παντρεύτηκε σε ξένο τόπο έναν άνδρα που τον έλεγαν Ελιμέλεχ. Ο Ελιμέλεχ πέθανε νωρίς αφήνοντας στη Νωεμίν δύο ορφανά παιδιά από πατέρα. Οι γιοι της Νωεμίν μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν τις Ρουθ και Ορφά. Αλλά όμως και αυτοί με τη σειρά τους πέθαναν σε νεαρή ηλικία αφήνοντας τη Νωεμίν και τις νύφες της, μόνες και απροστάτευτες.  
             Υπό αυτές τις συνθήκες η Νωεμίν αποφάσισε επιστρέψει στην πατρίδα της τη Βηθλεέμ  διότι εκεί άκουσε πως δεν υπήρχε λοιμός όπως στον τόπο που μέχρι τη στιγμή εκείνη κατοικούσε. Την ακολούθησαν και οι δύο νύφες της. Η Νωεμίν παρακάλεσε τις νύφες της να μην την ακολουθήσουν διότι δεν θα μπορούσε να τις συντηρήσει. Η Ορφά επέστρεψε αλλά η Ρουθ έμεινε άκαμπτη στο να την ακολουθήσει. -«Ο λαός σου, λαός μου, ο θεός σου, θεός μου» είπε στην πεθερά της η Ρουθ και ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή έγινε κατά την διάθεση και την καρδιά Ισραηλίτισσα.
          Η Νωεμίν φθάνοντας στη Βηθλεέμ είπε στη Ρουθ να πορευθεί στους αγρούς ενός ευλαβούς ανθρώπου ονόματι Βοόζ και να σταχυολογήσει, δηλαδή να μαζέψει τα περισσευούμενα στάχυα του αγρού αυτά που δεν μαζεύονταν από τους εργάτες. Αυτό το επέτρεπε ο Μωσαϊκός νόμος.
Ο Βοόζ βλέποντας την επιμέλεια της Ρουθ, η οποία δούλευε ασταμάτητα χωρίς ανάπαυση και την υπακοή που έκανε στην πεθερά της, της  φέρθηκε ευμενώς. Τί έκανε; Διέταξε τους εργάτες από τα δεμάτια των σταχυών που μάζευαν να βγάζουν λίγα και να τα αφήνουν στα πόδια της Ρουθ για να τα μαζέψει εκείνη.
        Η Νωεμίν βλέποντας το πλήθος των σταχυών που συγκέντρωσε σε  μία μέρα η Ρουθ, δόξασε τον Θεό και σκέφθηκε πως θα ήταν καλό να αποκαταστήσει τη νύφη της με τον Βοόζ. Έτσι έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο: Συνέστησε στην Ρουθ να πάει κρυφά στον τόπο που κοιμόταν ο Βοόζ και να κοιμηθεί στα πόδια του. Όπερ και εγένετο. Θαυμαστή όντως η υπακοή της Ρουθ στην πεθερά της.
Ο Βοόζ όταν ξύπνησε και είδε τη Ρουθ να ξαπλώνει στα πόδια του,  όχι μόνο δε θύμωσε με την διαγωγή της, αλλά επαίνεσε αυτήν. Αποφάσισε δε να νυμφευθεί την Ρουθ αφού πρώτα όμως έθετε σε εφαρμογή τον Μωσαϊκό νόμο· ο οποίος έλεγε πως μία χήρα έπρεπε κατά προτεραιότητα να  παντρευτεί τον πλησιέστερο συγγενή του ανδρός της. Αυτός  όμως, του οποίου το όνομα αποκρύπτεται από τον συγγραφέα, αρνήθηκε να λάβει τη Ρουθ για γυναίκα του και έτσι ο Βοόζ με τη σειρά του νυμφεύθηκε την Ρουθ δίδοντας έτσι ευτυχή κατάληξη στην υπόθεση αυτή.
       Από τον γάμο του Βοόζ με την Ρουθ γεννήθηκε ο Ωβήδ, ο οποίος εγέννησε τον Ιεσαί και ο Ιεσσαί εγέννησε τον Δαυίδ τον βασιλέα.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode