Ε΄ (5η) Νοεμβρίου.

2013-11-05 21:24
  • Τη Πέμπτη του αυτού μηνός μνήμη των αγίων μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης.

        Οι άγιοι αυτοί μάρτυρες έζησαν κατά τα έτη της βασιλείας του αυτοκράτορα Δεκίου (250) και του ηγεμόνος Σεκούνδου στην πόλη Έμεσα (σημ. Χομς στη Συρία). Οι γονείς του Γαλακτίωνος Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες της πόλεως. Είχαν όμως έναν καημό που τους έτρωγε. Η Λευκίππη παρέμενε στείρα παρόλες τις θερμές ικεσίες στα είδωλα. Στην πόλη διέμενε τότε ένας μοναχός, ονόματι Ονούφριος. Ζητούσε ελεημοσύνη από τους περαστικούς, όχι για να τρέφεται αλλά για να μοιράζει, ότι του έδιναν στους φτωχούς.

        Μία ημέρα κτύπησε την πόρτα της Λευκίππης για να ζητήσει ελεημόσυνη. Βλέποντας τη θλιμμένη όψη της ρώτησε να μάθει το λόγο της δυστυχίας της. Εκείνη του απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Ο Ονούφριος τότε είπε ότι πρόκειται για ένα σοφό μέτρο της θείας Πρόνοιας διότι ο Θεός την εμπόδιζε τόσο καιρό να συλλάβει παιδί επειδή εκείνη παρέμενε ασεβής. Την δίδαξε τα μυστήρια της Θείας Οικονομίας και έπειτα την βάπτισε.

        Μετά από λίγο καιρό η Λευκίππη συνέλαβε και ακολούθως γέννησε. Το παιδί έλαβε το όνομα Γαλακτίων στο άγιο βάπτισμα. Όταν έγινε είκοσι ετών ο πατέρας του έμεινε χήρος, τον πάντρεψε με μια νέα ειδωλολάτρισσα ονόματι Επιστήμη. Ο Γαλακτίων δέχτηκε από υπακοή την επιθυμία του πατέρα του, αλλά αρνήθηκε να πλησιάσει τη νέα από φόβο μήπως μολύνει το βάπτισμά του. Η Επιστήμη πεπεισμένη από τα επιχειρήματα του ανδρός της έλαβε την απόφαση να απαρνηθεί την ασέβειά της και βαπτίστηκε από τον ίδιο τον Γαλακτίων. Οκτώ μέρες μετά τη βάπτισή της είδε σε όνειρο τη δόξα που επιφυλάσσεται στους ουρανούς σε όσους θα έχουν διαφυλάξει την παρθενία τους για να αφιερωθούν στον Θεό. Φανέρωσε το όνειρό της στον Γαλακτίων και αποφάσισαν από κοινού να παραμείνουν παρθένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους. Μοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς και αναχώρησαν για την έρημο του Σινά.

        Την εποχή εκείνη ο τύραννος της περιοχής Ούρσος καταδίωκε με αγριότητα τους χριστιανούς. Η Επιστήμη είδε σε όραμα την δόξα που επιφυλάσσεται στους μάρτυρες και ότι εκλήθη να την μοιραστεί μαζί με τον Γαλακτίωνα. Έλαβε την ευλογία από ηγουμένη της μονής που ασκήτευε και παρουσιάστηκε μαζί με τον σύζυγό της ενώπιον του τυράννου.

        Του χτύπησαν απάνθρωπα, εξέθεσαν την Επιστήμη γυμνή στη δημόσια χλεύη, τους έμπηξαν μυτερά καλάμια κάτω από τα νύχια, του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια. Τέλος, ολοκλήρωσαν τον αγώνα του μαρτυρίου με τον αποκεφαλισμό τους. Ο Γαλακτίων ήταν τότε τριάντα ετών και η Επιστήμη δεκαέξι.

  • Τη αυτή ημέρα μνήμη των αγίων αποστόλων Ερμά, Πατροβά, Λίνου, Γαΐου και Φιλολόγου.
  • Μνήμη του αγίου μάρτυρος Δομνίνου και των συν αυτώ Τιμοθέου, Θεοφίλου, Θεοτίμου, Αυξεντίου, Ευψυχίου και Καρτερίου.
  • Μνήμη του αγίου πατρός ημών Γρηγορίου του Ομολογητού πατριάρχου Αλεξανδρείας.
  • Μνήμη των αγίων μαρτύρων Κάστορος και Αγαθαγγέλου.
  • Μνήμη της οσίας Κανονικής θυγατρός πρίγκιπος τινός Κωνσταντινουπόλεως εν ερήμω του Ιορδάνου ασκήσαντος.
  • Τη αυτή ημέρα μνήμη του αγίου Ιωνά μητροπολίτου Νόβγκοροντ.
  • Ταις των σων αγίων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς. Αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode